Let´s Collective Morening For Us - AΠΕΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΝ

 Let´s Collective Morening For Us - AΠΕΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΝ

«Let´s Collective Morening For Us_ AΠΕΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΝ»
Ένα συλλογικό εργαστήριο στον δημόσιο χώρο της Μήθυμνας Λέσβου, που επιχειρεί μέσα σε μια εβδομάδα να επι/σκευάσει τον κατακερματισμό του κοινωνικού σώματος μέσω του σχεδιασμού και της επιτέλεσης πρακτικών δημιουργικής ΑΠΕΡΓΙΑΣ.

16.07. - 24.07.2014, Μόλυβος (Μήθυμνα) Λέσβου.

Επιμέλεια: STUDIOvisits, Berlin (http://studiovisits-berlin.tumblr.com/)

Συμμετέχοντες: Johanna Bruckner, Πάνος Ματθαίου, Funda Özgünaydin, Βασιλεία Στυλιανίδου, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Αντώνης Αντωνίου, Χρύσα Τσαμπάζη, Χριστίνα Σγουρομύτη, Υπατία Βουρλούμης, Πάνος Κομπατσιάρης, Αχιλλέας Σούρλας, Andrea Lange, Lorenz Erdmann, Χρήστος Χρυσόπουλος, Ειρήνη Αβραμοπούλου, Luce deLire.

http://lets-collective-morening-for-us.tumblr.com/

CONCEPT:
Ας επαναπροσδιορίσουμε την καλλιτεχνική μας πρακτική ως AΠΕΡΓΙΑ.
Ας επαναπροσδιορίσουμε την ΑΠΕΡΓΙΑ ΩΣ AΠΕΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΝ.
Εφόσον η εργασία μας μάς κατακερματίζει, ας αφήσουμε το AΠΕΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΝ να μας ενώσει!

Από τις 16 Ιουλίου 2014 και για μια εβδομάδα ο δημόσιος χώρος του Μολύβου θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτό laboratorium. Μια ομάδα καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Γερμανία και την Τουρκία σε συνεργασία με τους κατοίκους του Μολύβου καθώς και την δραματοθεραπεύτρια Ειρήνη Καπτανή θα εξελίξουν μια δημόσια επιτελεστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από την μια πλευρά από τα happenings της δεκαετίας του 1960 και από την άλλη, την παράδοση των μπουλουκιών στις ελληνικές επαρχίες και την Ορδή των Βασιβουζούκων, μια ομάδα με έντονα σατυρικό χαρακτήρα που έδρασε στην Μυτιλήνη στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η διαδικασία του πρότζεκτ «Let´s Collective Morening For Us_ AΠΕΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΝ» ξεκινάει από το Βερολίνο και την Αθήνα.
Η καλλιτέχνης Βασιλεία Στυλιανίδου θέτει ως βάση του εγχειρήματος το ποιητικό κείμενο/έργο της με τον τίτλο «Let´s start with the Letter Shhhhh», το οποίο διαχειρίζεται την σχέση σώματος, εργασίας και δημόσιου χώρου. Πέντε συγγραφείς και θεωρητικοί λαμβάνουν το κείμενο αυτό και καλούνται να στείλουν με τη σειρά τους ένα δικό τους κείμενο υπό την μορφή ενός keynote lecture. Τρεις μουσικοί λαμβάνουν το ίδιο κείμενο και καλούνται να ανταποκριθούν με ένα μουσικό κομμάτι.
Θέτοντας ως σημείο εκκίνησης τα κείμενα και τα μουσικά κομμάτια που διέθεσαν οι συγγραφείς και οι μουσικοί οι δέκα καλλιτέχνες σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα του Μολύβου και την δραματοθεραπεύτρια Ειρήνη Καπτανή εξερευνούν μια σειρά από σύγχρονα ερωτήματα σχετικά με την σχέση σώματος, εργασίας, απεργίας, επιθυμίας, (δυνατών και αδύνατων) κοινοτήτων και δημόσιου χώρου, όπως:
• πώς είναι δυνατόν να γεφυρωθούν οι κατακερματισμένες κοινωνικές ομάδες διατηρώντας ταυτόχρονα τις διαφορές τους
• ποιές είναι οι δυνατές και αδύνατες χρήσεις του σώματος προς την κατασκευή ενός πολυφωνικού κοινωνικού σώματος
• ποιά είναι η σχέση σώματος και κοινότητας, υποκειμένου και συλλογικής δράσης
καθώς και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις εντός της τοπικής κοινότητας οι οποίες να διαπερνούν το τοπικό, αποκτώντας διατοπικό χαρακτήρα, δίχως να σταματούν στην ουτοπία.

Ένα μέρος της καλλιτεχνικής διαδικασίας θα διεξαχθεί στον σταθμό της Σχολής Καλών Τεχνών και στη Στέγη Σ. Τρύφων, στον Μόλυβο (Μήθυμνα) Λέσβου.

«Let´s Collective Morening For Us» - AΠΕΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΝ»
Επιμέλεια: STUDIOvisits, Berlin
http://studiovisits-berlin.tumblr.com/

Παραγωγή/Συντονισμός: Χριστίνα Σγουρομύτη

Συν-διοργάνωση: Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Με την υποστήριξη της Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας, Eftalou Hotel, TRIKOPLEX S.A.
Θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια Λ. Τρύφων (Θ. Τρύφων & Π. Τρύφων)
Με την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.