Κάπνισμα; Όχι Εμείς!

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων
και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου
«ΠΝΟΗ»

Καβέτσου 44 - Μυτιλήνη
Τηλ: 22510 20600 - Fax: 22510 29333
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.pnoh-lesvos.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής κατά των εξαρτήσεων «ΠΝΟΗ» στα πλαίσια των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας που εφαρμόζει, πρόκειται να υλοποιήσει Ομάδα Παιδιών Δημοτικού σε μαθητές της Δ', Ε', και ΣΤ΄, τάξης στο εκπαιδευτικό υλικό « Κάπνισμα; Όχι Εμείς!»

Η αγωγή υγείας για τη πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές δημοτικού σχολείου είναι μια πρότυπη, καταλυτική και αποδοτική δράση. Επεμβαίνει έγκαιρα, δηλαδή πριν τα παιδιά αρχίσουν το κάπνισμα και δημιουργεί το ερέθισμα να κατανοήσουν και να αποφύγουν έγκαιρα τον εθισμό στη νικοτίνη.

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο αποτελεί κρίσιμη περίοδο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων και στάσεων σχετικά με το κάπνισμα, αφού η αρνητική στάση, που ως τότε έχουν υιοθετήσει τα παιδιά, μπορεί να αμβλυνθεί και να μετατραπεί σε ανοχή του καπνίσματος από την παρέα ή ακόμα και στον πειραματισμό. Επομένως, σημαντική κρίνεται η υλοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης σε παιδιά δημοτικού, προτού αποδυναμωθούν οι ισχυρές μέχρι τότε αντιλήψεις και στάσεις σε σχέση με το κάπνισμα, ενώ ήδη κάποια έχουν ήδη ξεκινήσει την επαφή τους με τον καπνό.

Τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για την Ελλάδα καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των παιδιών που πειραματίζονται με το τσιγάρο, διαρκή μείωση της ηλικίας δοκιμής του τσιγάρου και έναρξης του καπνίσματος. Το 2013 πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας μελέτης παιδιών (13- 15 ετών) για το κάπνισμα καθώς δείχνουν πως στο σύνολο τους το 15% των παιδιών καπνίζει, (16,9 των αγοριών και 12,9 των κοριτσιών), το 57% εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους και το 67,4% εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα σε κλειστού δημόσιους χώρους.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό στοχεύουμε τα παιδιά:

Α) Να διαμορφώσουν αρνητική στάση απέναντι στις επιλογές του ανθρώπου , που μπορεί να βλάπτουν την υγεία και ειδικότερα απέναντι στη χρήση βλαπτικών ουσιών, όπως ο καπνός.

Β) Να ενισχυθεί η κριτική τους σκέψη σε σχέση με τις κοινωνικές επιρροές

Γ) Να μάθουν να αντιλαμβάνονται τα παιδιά την πίεση της ομάδας, να αντιστέκονται και να υπερασπίζονται τη γνώμη τους.

Δ) Να καλλιεργήσουν μιας στάση φροντίδας του εαυτού, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα κίνητρα τους για μην ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Η ομάδα θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 18.00 – 20.00 στο Κέντρο Πρόληψης « ΠΝΟΗ», Καβέτσου 44.

Ημερομηνία έναρξης: Πέμπτη 27 Νοεμβρίου. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε 13 δίωρες συναντήσεις.

Όσοι γονείς επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους το σεμινάριο μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλ. του Κέντρου Πρόληψης 2251020600 έως και Τετάρτη 26 Νοεμβρίου .

Υπεύθυνες σεμιναρίου:

Μαρία Χατζέλλη Κοινωνική Λειτουργός , Στέλεχος Πρόληψης
Δέσποινα Σαμοθρακή Κοινωνική Λειτουργός, Στέλεχος Πρόληψης